Liker od kafe

Kafa je za većinu ljudi neizostavan užitak. Bilo da se radi o doručku za početak dana sa pravom energijom ili za opuštajući odmor od posla ili učenja, dobra i vruća kafa sigurno je sastavni dio dana. Istinski ljubitelji kafe vole je piti i u obliku gustog i kremastog likera koji se poslužuje dobro rashlađen u posebnim prilikama.

I ne samo to, domaći liker od kafe izvrsna je ideja kao poklon za Novu godinu ili rođendan: samo ga naspite u elegantnu bočicu koju možete ukrasiti personalizovanom etiketom. U nastavku Vam donosimo recept za liker od kafe koji se jednostavno priprema sa samo nekoliko sastojaka, zahvaljujući savjetima Ariete stručnjaka, a sve uz korištenje jednog od aparata za kafu dostupnih u našem web shopu.

Ariete kremasti recept
Priprema likera od kafe prema Ariete receptu je veoma jednostavna, a liker je jednako pogodan za konzumaciju kako u zimskoj sezoni tako i u najtoplijim ljetnim danima. Količine navedene u receptu izračunate su za oko 1,5l likera od kafe. Za one koji vole intenzivniji ukus potrebno je samo povećati udio kafe.

Sastojci:
Recept za kremasti liker od kafe zahtijeva nekoliko jednostavnih sastojaka. Prije svega, naravno, trebaće nam tri šoljice espressa pripremljenog na Ariete aparatu za kafu. Da biste smjesi dali željenu kremastost, potrebno je 100ml mlijeka i 250ml tekućeg svježeg vrhnja ili biljnog vrhnja za dezerte. Dodatno, potrebno je 300ml 95% alkohola, 500g šećera i 2 mahune vanilije koje su već korištene i od kojih smo sačuvali prazne mahune.

Priprema:
U loncu sa debljim dnom pomiješajte vrhnje, mlijeko, šećer i dvije mahune vanilije. Lonac stavimo na šporet i sadržaj miješamo na laganoj vatri, kako bi se šećer i svi ostali sastojci dobro rastopili. Čim prokuha, isključite vatru i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Kada se potpuno ohladi, tada izvadite mahune vanilije i dodajte alkohol i prethodno pripremljenu kafu. Smjesu pažljivo promiješajte i prelijte u staklenu bocu. Prije posluživanja, domaći liker od kafe u ovoj kremastoj varijanti potrebno je ostaviti da odstoji najmanje 10 dana na hladnom i suhom mjestu ili 24 sata u frižideru.

Varijacije i savjeti:
Recept za kremasti liker od kafe možete prilagoditi Vašem ukusu. Na primjer, za liker manje gustine možemo koristiti samo mlijeko, bez vrhnja. Oni koji obično piju kafu bez kofeina, mogu je iskoristiti u receptu. Za intolerantne moguće je napraviti liker bez laktoze, od mlijeka i vrhnja bez laktoze.

Recept za liker od kafe namijenjen je svim sladokuscima kafe koji svoj omiljeni topli napitak žele ispijati na ovaj originalan i ukusan način.

Liker od kafe

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *